Edward Blom och hans hustru Gunilla bjuder på lyxhusman från sin senaste bok – Kokkonst för livsnjutare. Den här gräddigt krämiga rätten, med ett sting av dijonsenap och en sälta från skinkan är perfekt som en lättare lunch, som inslag i brunchen eller som vickning.
Ur Kokkonst för livsnjutare (Norstedts) / Foto: Eva Hildén Smith
Sätt ugnen på 175°. Smörj en ugnsfast form. Skär skinkskivorna i breda strimlor och täck formens botten.
Knäck äggen försiktigt över skinkan, så att gulorna förblir hela och äggen fördelas jämnt i formen.
Rör samman en skvätt grädde, senapen och mjölet. Rör ned resten av grädden, lite i sänder, och slå blandningen i formen så att äggen nätt och jämnt täcks.
Grädda alltsammans tills äggvitorna stelnat men gulorna ännu är krämiga - gräddblandningen skall ha fått lite färg, ca 30 min.
Strö örtkryddan över och servera rätten med exempelvis en tomatsallad och lantbröd.
Variation: För en ostigare rätt, täck skinkan med 100–200 g riven eller skivad smakrik cheddarost. Förgrädda i så fall skinka och ost i ca 5 minuter innan äggen slås över.
En annan variant är att steka några skivor bröd i olivolja medan rätten gräddas och skeda upp äggen över de nystekta bröden till varje portion.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!