Franska Ägg

Ingredienser

Edward Blom och hans hustru Gunilla bjuder på lyxhusman från sin senaste bok – Kokkonst för livsnjutare. Den här gräddigt krämiga rätten, med ett sting av dijonsenap och en sälta från skinkan är perfekt som en lättare lunch, som inslag i brunchen eller som vickning.

Ur Kokkonst för livsnjutare (Norstedts) / Foto: Eva Hildén Smith

45 min Generell 4 port.

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175°. Smörj en ugnsfast form. Skär skinkskivorna i breda strimlor och täck formens botten. 

2

Knäck äggen försiktigt över skinkan, så att gulorna förblir hela och äggen fördelas jämnt i formen. 

3

Rör samman en skvätt grädde, senapen och mjölet. Rör ned resten av grädden, lite i sänder, och slå blandningen i formen så att äggen nätt och jämnt täcks. 

4

Grädda alltsammans tills äggvitorna stelnat men gulorna ännu är krämiga - gräddblandningen skall ha fått lite färg, ca 30 min.  

5

Strö örtkryddan över och servera rätten med exempelvis en tomatsallad och lantbröd. 

6

Variation: För en ostigare rätt, täck skinkan med 100–200 g riven eller skivad smakrik cheddarost. Förgrädda i så fall skinka och ost i ca 5 minuter innan äggen slås över. 
En annan variant är att steka några skivor bröd i olivolja medan rätten gräddas och skeda upp äggen över de nystekta bröden till varje portion. 

Bilder

Recept

Filtrera