Hemmagjord pasta

Ingredienser

Hemmagjord pasta är enkelt att göra och fungerar bra att kavla om du inte har tillgång till en pastamaskin.

90 min Pasta 4 port.

Gör så här

1

Lägg ut allt durumvetemjöl på en ren bänkyta. Forma mjölet till en ring med dina fingrar så att det bildas ett hål i mitten.

2

Knäck ett ägg i mitten av mjölet och tillsätt 1 äggula. Tillsätt sedan olivoljan, 4 msk vatten och 1.5 krm salt.

3

Rör försiktigt runt blandningen med ett finger. Rör medsols och rör i lite mjöl i taget till dess att vätskan och mjölet bildat en deg. Annars finns det en risk att vätskan rinner ut på bänken.

4

Knåda degen i ca 5-10 min. Degen skall bli slät och kännas formbar.

5

Forma degen till en rulle och slå in den i plastfolie. Låt degen vila i kylskåp i ca 1 h.

Om ni har bråttom så går det att använda degen direkt, men den mår bäst av att få vila i kylskåp i alla fall i 30 minuter. 

6

Ta ut degen ur kylen. Dela degen på mitten och låt ena halvan behålla plastfolie runt sig.

7

Kavla ut degen på mjölat bord, så rektangulärt och tunt som möjligt. Degen skall bli ca 1-2 mm tunn. Skär degen i ca 0,5 mm längder (för att få tagliatelle). Strö lite mjöl över tagliatellen så att den håller sig fräsch.

8

Ta ut den andra delen av pastadegen och gör likadant med den.

9

Det går självklart bra att använda sig av en pastamaskin istället. Då skär ni ca 1 cm av degen och täcker resterande deg med folie. Kör igenom biten i pastamaskinens breda vals och ändra sedan till mindre och mindre vals till dess att degen blir ca 1-2 mm tunn.

10

Koka upp vatten i en stor och rymlig kastrull. Tillsätt 1 krm salt i det kokande vattnet.

11

Lägg i pastan i det kokande vattnet och låt koka i ca 2-3 minuter, till dess att pastan blir al dente.

12

Häll av vattnet och pastan är klar att servera.

13

Tips på servering: Pasta med hemmagjord pesto.

Recept: Jessica Melin Gustafsson

Bilder

Recept

Filtrera