O.P. Sill peppar & hallon

Ingredienser

Inför årets julfirande får Sveriges äldsta och mest anrika akvavit en helt egen sill. För receptet står restaurangen Sillkafé i Gamla Stan som är bland de främsta i landet på sillinläggningar. Kryddningen bygger på fyra pepparsorter, kummin och hallon för en perfekt smakkombination till akvaviten.

Lägg till 3 dygns mognad i kylen!

O.P. Anderson Original Aquavit skapades 1891 och är landets äldsta akvavit. Sedan lanseringen har... Läs mer

50 min Fisk

Gör så här

1

Gör det mest krävande först - mät upp pepparsorterna och häll ner i morteln, nu ska det mortlas! Det ska vara superfint mortlat - inte krossat - utan kör på̊ tills handleden blir lite trött. Häll sedan ner den fint mortlade pepparblandningen i din värmetåliga bunke.

2

Skölj löken med skal på, skär bort roten och halvera löken. Ta av skalet och lägg åt sidan. Skär löken i halvmånar så tunt du kan. Lägg löken och skalet i värmetålig bunke tillsammans med kummin och lagerblad. Tack vare att göra på det här sättet får vi en rosa vacker sill.

3

Mät upp alla ingredienser till lagen och häll ner i en kastrull. Koka upp lagen och ta av den från värmen precis när den kokat upp. Slå̊ den kokande lagen över ingredienserna i den värmetåliga bunken. Kyl ner! När lagen har en temperatur runt 15 grader är det dags att lägga i sillen och hallonen. Låt lagen med sill och kryddor stå i kylen minst tre dygn.

Efter tre dygn är det dags för dig att smaka på̊ O.P. Sillen!

Servera gärna med lök och lagerblad liggandes kvar i lagen eftersom de blir supervackra som garnityr.

Bilder

Recept

Filtrera