En rätt som kastar den kräsne husmansälskaren mellan hopp och förtvivlan. Här är de rätta knepen som får dig att lyckas med denna delikatess.
Ekengren: "Hoppet står till en noggrant och långsamt byggd delikatess. Laxpudding är gasen i botten... Läs mer
Rimning av laxsidan:
Gnid in salt, socker och citronskal runt om hela laxen. Lägg laxen i en form och täck med dillen. Låt stå i rumstemperatur några timmar så att salt och socker smälter och rimningen kommer igång.
Ställ in laxen i kylen och låt rimma ca 2 dygn, beroende på hur hårt du vill ha den rimmad. Efter 2 dygn är den ganska lätt- och lenrimmad.
Ta bort dillen, torka av laxen och skiva 1 cm skivor den till puddingen.
Om du vill göra festvarianten, se tillägget längst ner.
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka potatisen och låt kallna. Skiva den sedan i ½ cm tjocka skivor.
Smält smöret i en kastrull. Lägg löken i smöret och koka den mjuk. Låt löken kallna.
Vispa ihop ägg och grädde. Salta, peppra och tillsätt citronskal.
Nu är alla ingredienser redo för montering.
Börja med att bottna en ugnssäker form med ett jämnt lager potatis. Skeda över lite äggstanning, täck med laxskivor och skeda ut ytterligare lite stanning. Tryck till lätt med handen för att få puddingen kompakt. Därefter ett lager lök, lite stanning före dill och sist ett lager potatis i ett fint mönster på toppen av puddingen. Tryck till en gång till med handen för att få puddingen riktigt kompakt. Skeda över resten av stanningen.
Grädda mitt i ugnen cirka 1 timme. Höj eventuellt värmen till 200 grader mot slutet så laxpuddingen får fin färg.
Servera med citronklyftor och skirat smör.
Ta det vidare till fest - servera fänkålscrudité och lax vid sidan om för extra lyx.
Fänkål: Skiva fänkålen tunt. Massera in citronskal, citronsaft, olja och salt med händerna. Ställ åt sidan fram till servering.
Lax: Om du inte har färskrökt lax, kan du själv röka färska laxtärningar i röklåda i ca 15 min. Om det behövs, baka klart den färska laxen i ugnem på 130 grader tills innertemperaturen är 38 grader.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!