Formfranska

Ingredienser

Enkel men väldigt god formfranska, perfekt att rosta eller göra toast av. Det går utmärkt att dubbla receptet och göra två stycken bröd. Skär upp i skivor och frys in det som inte går åt, sen är det bara att ta fram vid behov och stoppa i brödrosten!

När man använder kallt vatten istället för ljummet tar jäsningen lite längre tid, men i slutändan... Läs mer

180 min Baka 1 port.

Gör så här

1

Mät upp vattnet i en bunke. Smula ner jästen och blanda tills den lösts upp.

2

Tillsätt mjöl, honung, salt och olja. Kör degen i maskin på medelhastighet tills den blivit smidig, ca 10 minuter. Knådar du degen för hand, räkna med ca 15 minuters bearbetning.

3

Låt degen vila i bunken under bakduk 40 minuter.

4

Stjälp upp på lätt mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg den i en avlång oljad brödform.

5

Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1-2 timmar, beroende på hur kallt vatten man använt och hur varmt det är där brödet står och jäser.

6

Mot slutet av jästiden, sätt ugnen på 275 grader.

7

Pensla det färdigjästa brödet med lite vatten. Strö eventuellt över vallmo eller sesamfrön.

8

Sätt in brödet i nedre delen av ugnen. Stäng luckan och sänk värmen till 200 grader. Grädda i ca 25 minuter.

9

Låt brödet svalna innan du lossar det från formen.

Bilder

Recept

Filtrera