Kanelbullens dag närmar sig - ladda upp med riktigt goda kanelbullar!
Det här receptet ger omkring 40 stycken kanelbullar, det går bra att halvera receptet om man vill... Läs mer
Vetedeg. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och kör degen i maskin på medelhastighet i 10 minuter tills den blivit smidig och elastisk. Knådar man degen för hand får man räkna med 15 minuter. Låt degen vila på mjölat bakbord, övertäckt med plastfilm eller bakduk, i 30 minuter.
Fyllning. Kör mandelmassan smidig i maskin med vingen som insats, alt använd elvispens krokar. Blanda ner smöret lite i taget. Sist tillsätts socker, marsanpulver, vaniljsocker och kanel. Blanda till en fluffig massa.
Dela degen i två delar. Kavla ut till två stora rektanglar på lätt mjölat bakbord. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen på längden, spänn den hela tiden när den rullas. Skär i bitar, ca 20 st per rulle. Placera bullarna i pappformar. Lägg på plåt och låt jäsa under plast eller bakduk till dubbel storlek. Räkna med ett par timmars jästid. Om man vill skynda på jäsningen, kan man man sätta bullplåten i en kall ugn med en skål hett vatten i botten och stänga luckan, vattenångan gör att bullarna jäser snabbare.
Sockerlag. Koka sockerlagen under tiden som bullarna jäser. Hetta upp sockret och vattnet i en kastrull tills sockerkristallerna lösts upp. Låt svalna.
När bullarna är färdigjästa, strö på rikligt med pärlsocker. Grädda i 225 grader 7-10 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.
Pensla med sockerlag så snart bullarna tagits ut från ugnen.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!