Plommonpaj

Ingredienser

God och lättbakad plommonpaj. Serveras gärna ljummen med lättvispad grädde!

Jag har använt siktat dinkelmjöl i pajdegen. Det går bra att byta ut mot vanligt vetemjöl om man... Läs mer

90 min Baka 6-8

Gör så här

1

Pajdeg. Nyp ihop smöret tillsammans med mjöl, socker och salt till en deg. Tryck ut degen i en pajform med låg kant, ca 24 centimeter i diameter. Använd gärna en pajform med löstagbar botten. Se till att trycka ut degen ordentligt upp på, och gärna lite över, kanterna.

Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter eller lite kortare i frysen. Värm ugnen till 200 grader. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. Tag ut pajskalet ur ugnen och sänk värmen till 175 grader. Pensla eventuellt pajskalet med uppvispat ägg för extra krispighet.

2

Fyllning. Blanda ihop maizena, strösocker och vaniljsocker. Vispa samman äggulor, crème fraiche och citronsaft med sockerblandningen. Halvera och kärna ur plommonen. Täck pajbotten med plommonhalvorna och häll fyllningen över. Grädda pajen i ca 25-30 minuter tills fyllningen stelnat till och fått en lite gyllene färg.

3

Servering. Pajen är god att äta både ljummen och kall. Pudra eventuellt över lite florsocker och servera den med lättvispad grädde vid sidan av.

Bilder

Recept

Filtrera