Ylvas kanelsnurror

Ingredienser

Det är inte mycket som slår en riktigt god kanelbulle! De här snurrade bullarna är bakade med fördeg och fyllda med ett rejält lager kanelfyllning.
Lägg till tid för jäsning.

Jag gör ofta en fördeg när jag bakar bullar, jag tycker helt enkelt att degen blir bättre då.... Läs mer

120 min Baka 30-40 bullar

Gör så här

1

Fördeg, dag 1
Lös upp jästen i mjölken.
Tillsätt mjölet och blanda väl. Plasta bunken och låt stå i kylskåp över natten.

2

Bulldeg, dag 2
Blanda samman alla ingredienser med fördegen (spara lite mjöl och tillsätt detta på slutet om det verkar behövas).
Kör degen i maskin på medelhastighet, ca 10 minuter. Degen kan först verka ganska lös, men den ska sedan bli smidig, blank och elastisk. Tillsätt en liten näve mjöl i slutet för att få degen att släppa från bunkens kant.
Täck bunken med plast eller bakduk och låt degen vila 30 minuter. Gör under tiden kanelfyllningen.

3

Kanelfyllning
Blanda samtliga ingredienser till en slät massa, gärna i maskin. Blanda ordentligt några minuter så att den blir riktigt mjuk och fluffig.

4

Sockerlag 
Koka ihop vatten och socker till en lag.

5

Baka ut till bullar
Skrapa ut degen på lätt mjölat bakbord och dela den i två lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en stor rektangel, ca 60×40 cm.

6

Bred ut kanelfyllningen i ett jämnt lager över degen. Gör ett treslag av degen genom att vika den översta tredjedelen av rektangeln in mot mitten, vik sedan den undre tredjedelen över. Kavla degen lätt och jämna till den.

7

Dela degen i  remsor, ca 2 centimeter breda, använd kniv eller en slät sporre/pizzadelare.  (Om degremsorna skulle kännas hårda och svåra att jobba med, kan man låta dem vila en stund på bakbordet).

8

Snurra till bullar. För att få till de snurrade bullarna, drar man lite försiktigt i remsorna, tvinnar dem och rullar ihop till ”snäckor”. Fäst ändarna undertill.

9

Lägg bullarna på bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek. Ha inte bråttom, räkna med ett par timmars jästid.

10

Värm ugnen till 200 grader. Pensla de färdigjästa bullarna med ett ägg som rörts ihop med en liten skvätt vatten och en nypa salt. Strö över pärlsocker.

11

Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills de känns genomgräddade och har fått fin färg.

12

Koka ihop sockerlagen medan bullarna gräddas. Pensla bullarna med sockerlag medan de fortfarande är varma.

Bilder

Recept

Filtrera