Riktigt trevligt och supersmarrigt! Två bröder, Erik & Wiktor Halldén, får idén att göra en kokbok med recept på typisk dagen-efter mat.
Bakismat är sånt man är sugen på när livet känns tyngre och går lite långsammare när man på förmiddagen slår upp ögonen efter en glad festkväll. För de flesta blir det en hämtpizza. Men ingen hämtmat för de här två grabbarna. De tycker istället att vi ska ta tillvara på dagen efter, göra dessa stunder till något roligt och minnesvärt.
Vi kände till kokboken när vi stötte på de unga herrarna på Öl & Whisky Festivalen häromveckan men fick nu chansen att prata en stund och köpa boken. Vi håller med om att alla dagar ska tas tillvara och även en långsam morgonstund förtjänar en ansträngning och det bästa, matglada som vi är.
Efter att ha bläddrat i boken kan vi inte se någon skillnad mellan bakismat och amerikansk brunchmat och amerikansk snabbmat, vilket rätternas engelska namn antyder. Det är inget negativt, tvärtom. Det är lätt att förföras av rätterna även om man inte är dagen-efter. Alla rätter passar in när man blir sugen på den här typen av mat. Ganska ofta med andra ord! Alltid, säger männen.
Bokens små texter är väldigt vackra och poetiska och bilderna får det att vattnas i munnen medan man alldeles för snabbt fattar sitt högkaloribeslut och springer till affären.
Boken är indelad i fem delar med härlig mat och roliga drinkar: Brunch, Smörgåsar, Matigare, Friterat och Cocktails. Vi hittar våfflor, pannkakor, smögåsar, friterade bollar, lökringar, pommes, burgare, korv, pizza, mac n' cheese, doughnuts, milkshake mm.
"Varje dag vaknar vi upp i nuet. Att påbörja framtiden kräver en ordentlig måltid. Det är lätt att glömma bort frukosten under dagens tidigare timmar, men efter en kväll av klingande glas förtjänar man ett väldukat brunchbord."
Hear, hear! säger vi.
Wiktor och Erik gästar Vin & Matguiden med fem recept ur boken.
Kort om bröderna: Wiktor och Erik är uppvuxna i Nacka och hade ett par inledande levnadsår i Köpenhamn. Trots deras olikheter så hittar de ofta en gemensam grund i god mat, dryck och fest i stort. De har olika sidor och intressen vilket bildar en udda men fungerande enhet. Terése Karlssonär bokens formgivare. Hon kommer från Kalmar men bor nu tillsammans med Erik i Stockholm.
Boken kan du köpa här.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!