Om du regelbundet gästar lunchrestauranger är du säkerligen bekant med att vissa av våra husmansrätter traditionellt serveras på vissa fasta dagar under veckan. Vi parar ihop maträtterna med sina dagar och förklarar varför det är så.
Pyttipanna på måndag
Som regel brukar måndagar betyda korv eller något annat lättlagat. Var denna tradition kommer ifrån är lite osäkert men i lunchrestauranger är det vanligt att måndagar är en dag då man rensar ur kylen. Detta eftersom många får nya leveranser på måndagar och man vill göra plats i kylarna samtidigt som man vill se till att använda sådant som annars skulle bli gammalt.
En pyttipanna består vanligtvis av korv- och köttrester. Den är lättlagad och funkar fint att svänga ihop med det som råkar finnas i kylskåpet, en helt perfekt måndagsrätt!
KLASSISK PYTTIPANNA SE RECEPT HÄR
GRÖN PYTTIPANNA SE RECEPT HÄR
Raggmunk på tisdag
Går man ut ofta och äter lunch vet man att raggmunk på en tisdag är lika givet som sill på julafton. Det finns dock en utmanare till tisdagslunchen och det är fläsk med bönor. Denna klassiska husmanskost är dock inte fullt så vanlig längre vilket också är anledningen till att den inte serveras i samma utsträckning som raggmunk. Det viktigaste på tisdagar är dock fläsket!
SE RECEPT HÄR
Onsdag betyder fisk
På onsdagar har veckans färska fisk nått butiker och restauranger och det är därför en perfekt dag att laga en riktigt god fiskrätt till lunch. En klassisk stekt strömming med skirat smör och potatismos får bli vår onsdagslunch.
SE RECEPT HÄR
Ärtsoppa på torsdag
Denna tradition letar sig hela vägen tillbaka till medeltiden. På den tiden var fredagen en fastedag och enligt tradition åt man en riktigt festmåltid dagen innan. Fläsk var en bas i dåtidens matlagning men ärtorna var ett festligare alternativ till kål och rovor. Långt senare blev punschen ett populärt inslag till ärtsoppa och ännu senare blev pannkakor den givna efterrätten.
SE RECEPT HÄR
En god köttbit på fredag
På fredagar brukar vi vilja tjuvstarta helgen och hur gör man det bättre än med en lite lyxigare lunch? Många lunchrestauranger bjuder på en bättre kötträtt på fredagen, det kan vara någon form av stek, en schnitzel eller en god köttfärsbiff. En riktig wienerschnitzel känns därför helt rätt att avrunda arbetsveckan med.
SE RECEPT HÄR
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!