Vilda drinkar - en smak av naturen av Bella Porcile - är så mycket mer än drinkrecept. Alla bilder är pressbilder från Louise Bäckelin Förlag.
Vilda drinkar lär oss att hämta fantastiska skatter i naturen, under alla årstiderna. Bella lär oss grunderna att plocka vilt, lär oss se skafferiet vi har omkring oss och går sedan igenom allt det vilda - ett bär, en ört eller en växt i taget.
Vi lär oss också vilken utrustning vi behöver till vilda drinkar, olika tekniker och vi får basrecept till olika sockerlag och syrups. Boken är fylld med vackra naturbilder som inbjuder till att packa ryggsäcken och ge sig ut - att gå i Bellas fotspår. Otroligt inspirerande! (läs mer nedan)
När vi nyligen pratade med Bella var hon mitt i kanske en av årets mest stressiga perioder. Vi hann dock med några korta frågor:
Vad dricker du till jul, Bella?
- Julmust, ha ha.
Vad är bra att ha hemma till decembers festligheter för att kunna göra flera goda, vintriga cocktails, att variera utan att köpa en massa ingredienser?
- Jag tycker man kan ha bubbel, lite olika frusna bär såsom lingon och hjortron. Så gör du en sockerlag och du kan även pynta med bären.
Några olika tonics med smak om det ska vara alkoholfritt, är jättebra att ha hemma.
Ägg för att göra Flips.
Lite pynt från naturen är kul, till exempel grankvistar, lingonkvistar, nypon.
Citrusfrukter.
Några olika sorters glögg.
Naturen inspirerar dig. Minns du något speciellt som var startpunkten?
- Naturen har som sagt alltid varit med mig men när det började blomma ut på riktigt och ta fart var när jag jobbade på Ulvön som var som ett enda stort skafferi. I samma veva lärde jag även känna flera personer med samma intresse, ett intresse för naturen och vilda smaker.
Hur ser 2023 ut för dig, speciellt efter bokens succé och stora uppmärksamhet?
- Jag planerar inte så långt framåt utan är mer en person som tar det lite som det kommer. Vem vet vad som händer men det känns som det är mycket spännande på gång. Hoppas bland annat att besöka fler vinterorter i vinter än bara Åre. Det finns ju så mycket mer. Sen ska jag en vända till Mexico och hämta ny inspiration och vara med vänner. Vill inte säga för mycket ;)
Vilken är din favorit av smakkombinationer som du återkommer till, kanske främst när du själv sätter dig ner och njuter?
- Åh det finns för många. Kan inte säga en bara. Men om jag beställer drink själv brukar det vara något spritstarkt som jag kan sippa på - en Negroni eller Old Fashioned, gärna med popcorn eller pommes till. Älskar pommes!
I bokens förord berättar Bella om sin gedigna erfarenhet och sin drivkraft:
”För mig som bartender är skogen och ängarna inte bara en plats där jag samlar mina krafter, det är också till stor del där jag samlar mina råvaror, från träd, blommor och andra växter. Naturen är en plats där jag samlar kraft, hittar lugnet och låter tankarna vandra lika fritt som jag. Sinnena skärps och med det följer också en underbar känsla av samhörighet – en påminnelse om att vi tillhör något större och en medvetenhet om hur vi lever i ett ständigt samspel med naturens krafter.
Om kärleken till naturen varit en konstant i mitt liv har restaurangbranschen varit en annan. Jag föddes in i den och mat och dryck har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag har jobbat bakom baren i nästan trettio år, i Sverige, Europa och i fjärran länder.”
Här får ni länkar till vilda drinkarna Bella bjussar på:
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!