Dofterna som sprider sig, äntligen jul och dags för ett av julbordets viktigaste ornament. Passar lika bra till vickningens skinkmacka som att stå i sin egen prakt med en redig klick smör och din bästa julost.
Om du inte hittar flytande vört kan du reducera 5 dl svagdricka till 1 dl.
Utan surdeg? Blanda... Läs mer
Koka upp vatten och slå över rågmjölet. Låt stå tills nästa steg.
Mata upp din surdeg så att den blir bubblig tills nästa steg samt blötlägg russin.
Blanda surdeg med skållningen.
Ner med vatten, honung, sirap och den flytande vörten.
Blanda de torra ingredienserna, mjöl, salt, kryddor och blanda ner i vätskan så att mjölet går in i geggan. Låt degen stå på autolys i 30-40 minuter.
På med degblandaren och blanda i cirkus 15 minuter tills glutenet är spänstigt.
Därefter skjutsar du i russinen och fortsätter blanda ett par minuter.
Ner med degen i en bunke och låt jäsa ett par timmar i rumstemperatur.
Därefter kör du in degen på kalljäsning i kylen över natten.
Ställ en gjutjärnsgryta i ugnen och sätt tempen på max.
Under tiden kan du forma brödet till en någorlunda snygg limpa. Use the force!
När ugnen är varm tar du ut grytan, snittar brödet lite kaxigt och kör ner limpan (passa fingrarna). Grädda på maxtemp i 10 minuter, sänk sedan till 180 grader och fortsätt gräddningen i ytterligare 10 minuter.
Ta sedan av locket och grädda tills klart. Innertemperaturen på brödet ska vara 96 grader.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!