Julvört anno 2022

Ingredienser

Dofterna som sprider sig, äntligen jul och dags för ett av julbordets viktigaste ornament. Passar lika bra till vickningens skinkmacka som att stå i sin egen prakt med en redig klick smör och din bästa julost. 

Om du inte hittar flytande vört kan du reducera 5 dl svagdricka till 1 dl.

Utan surdeg? Blanda... Läs mer

100 min Baka

Gör så här

1

Koka upp vatten och slå över rågmjölet. Låt stå tills nästa steg.

Mata upp din surdeg så att den blir bubblig tills nästa steg samt blötlägg russin.

2

Blanda surdeg med skållningen.
Ner med vatten, honung, sirap och den flytande vörten.

3

Blanda de torra ingredienserna, mjöl, salt, kryddor och blanda ner i vätskan så att mjölet går in i geggan. Låt degen stå på autolys i 30-40 minuter. 

4

På med degblandaren och blanda i cirkus 15 minuter tills glutenet är spänstigt. 

Därefter skjutsar du i russinen och fortsätter blanda ett par minuter.

5

Ner med degen i en bunke och låt jäsa ett par timmar i rumstemperatur.
Därefter kör du in degen på kalljäsning i kylen över natten. 

6

Ställ en gjutjärnsgryta i ugnen och sätt tempen på max.  

Under tiden kan du forma brödet till en någorlunda snygg limpa. Use the force! 

7

När ugnen är varm tar du ut grytan, snittar brödet lite kaxigt och kör ner limpan (passa fingrarna). Grädda på maxtemp i 10 minuter, sänk sedan till 180 grader och fortsätt gräddningen i ytterligare 10 minuter. 

Ta sedan av locket och grädda tills klart. Innertemperaturen på brödet ska vara 96 grader.

Bilder

Recept

Filtrera