Pekanstekt fjordörret med apelsin- och rosmarinsås

Ingredienser

Fjordörret (laxfisk) med en skorpa av söta pekannötter serveras med en fräsch sås på apelsin och rosmarin. Många smaker i en lyckad kombination.

60 min Fisk 4 port.

Gör så här

1

Fisken: Skär fjordörret i portionsbitar och strö över salt och peppar.

2

Kör pekannötterna och hälften av vetemjölet i matberedare och lägg sedan över i en vid skål.

3

Lägg resten av vetemjölet i en egen skål och vispa upp äggvitan lätt i en tredje skål.

4

Doppa ena sidan av fiskbitarna i vetemjöl och den andra sidan först i äggvita och sedan i pekanblandningen.

5

Smält smöret i en stekpanna och låt det bli gyllenbrunt. Lägg i fisken med pekanblandningen nedåt och stek tills de är gyllenbruna och krispiga. Vänd sedan och stek den andra sidan så att de blir precis genomstekta.

6

Såsen: Pressa saften ur apelsinerna och citronen och finhacka schalottenlöken.

7

Lägg apelsinsaft, citronsaft, schalottenlök, vitt vin, vitvinsvinäger, persiljekvistar och timjan i en kastrull och koka försiktigt i ca 10 minuter. Tillsätt rosmarin och koka tills ungefär en tredjedel av vätskan återstår.

8

Sila såsen till en ren kastrull, tillsätt vispgrädde och koka upp. Sänk värmen och rör ner smöret i omgångar. Såsen får inte koka. Smaka av med salt och peppar.

9

Salladen: Riv moroten och finstrimla hjärtsalladen. Finhacka gräslöken och blanda med morot och sallad.

10

Servering: Servera fjordörret med såsen och salladen. Garnera gärna med gräslök och hela pekannötter.

Bilder

Recept

Filtrera